«20 лютого, у чорний четвер, я була на Майдані», — журналістка Суспільне Вінниця Ірися Герцун

«20 лютого, у чорний четвер, я була на Майдані», — журналістка Суспільне Вінниця Ірися Герцун

21 лис. 2023

Журналістка Суспільне Вінниця Ірися Герцун розповіла Українському Радіо Вінниці про свою участь у Революції Гідності. Тоді, у 2014 році, Ірися була студенткою Києво-Могилянської академії. Вона згадує перші дні студентських протестів, побиття молоді та чорні дні розстрілів учасників Революції Гідності.

 

«20 лютого, у чорний четвер, я була на Майдані. Я поїхала після того, як там розстріляли мого знайомого, Сергія Кемського. Його прізвище я побачила у стрічці на телебаченні, там транслювали імена тих, хто загинув, — згадує Ірися Герцун. — Зідзвонилася з подругою, її мама теж з нами поїхала. Я хотіла закупитися тоді ще молоком. Молоко, смаколики, хліб: кияни все це везли на Майдан. Тоді вже були світло-шумові гранати, і різні речовини, коли потрібно молоко вживати. Але в супермаркеті були великі черги. Я не чекала, ми поїхали на Майдан, відразу почали робити канапки».

Ірися каже, що 20 лютого на Майдані Незалежності людей було мало. Події відбувались на Інститутській.

 

«Після штурмів, великих боїв, я не розуміла чому розстрілюють людей, тому що на Майдані не було багато людей. Залишились барикади, головна була на Інститутській, за якою стріляли. Стояла ялинка, а бруківки на Майдані не було, вся земля випалена, і навколо ялинки люди роблять коктейлі Молотова. А з іншого боку, де на Інститутську бруківка йде — люди масово розбирають цю бруківку по камінчику. Інтелігентні жінки літнього віку в пальтах, шубах. Мене це дуже вразило тоді. Ми з Олею ходили роздавали канапки, шоколадки. Я пам’ятаю, що хлопці просили дуже шоколадки на барикади. Там лунали постріли, і звідти медики когось несли».

20 лютого 2014 року вбили 48 мирних учасників Революції Гідності.

«Біля Поштамту, я це дуже добре запам’ятала, лежали тіла, їх накривали ковдрами. Частину тіл зносили до Михайлівського собору. Вони такі білі, молоді хлопці, дівчат я, здається, не бачила. Це такий момент, коли ти одразу стаєш на 10 років дорослішою. Ти переосмислюєш життя, коли бачиш смерть».

Про перші дні студентських протестів, гасла Майдану, трансформацію молодої людини — слухайте у програмі Українського Радіо Вінниці. 

Читайте також: «Розчарування у Революції Гідності бути не може», — Юрій Андрухович у «Культурному інстинкті»

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Вінниця  та ефір Українського Радіо Вінниці можна дивитись і слухати онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

Фото Ірисі Герцун