«Кримське питання» на Суспільному: як росія руйнує Херсонес та інші історичні пам’ятки

«Кримське питання» на Суспільному: як росія руйнує Херсонес та інші історичні пам’ятки

18 сер. 2023

Про руйнацію Херсонесу росіянами, як Україна фіксує випадки знищення памʼяток на окупованих територіях та хто буде нести за це відповідальність — дивіться у новому випуску проєкту «Кримське питання»:

У випуску йтиметься про долю історичних та культурних пам’яток, які постраждали та страждають через російську окупацію Криму у 2014 році, військову агресію в Донецькій та Луганській областях, а також повномасштабне вторгнення у 2022 році. Сотні археологічних пам’яток пошкоджено або зовсім знищено. Музеї на окупованих територіях грабують і руйнують. Навіть така всесвітньо відома пам’ятка археології, як Ольвія, зазнала пошкоджень під час російських обстрілів. Питання збереження цінних археологічних пам’яток стосується, зокрема, і Херсонесу, який має важливе світове культурне значення. Історична пам’ятка, внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО, зараз опинилася під загрозою знищення.

Читайте також: «Мій Крим» про корінні народи півострова — прем’єра на Суспільному

В ефірі ведуча програми Олеся Вакуленко говоритиме з експертами про те, як саме Україна реєструє випадки знищення культурних пам’яток росією, а також які існують механізми притягнення до відповідальності за руйнування історичних цінностей. Програма збере експертний погляд на проблему та, сподіваємось, відкриє дискусію про шляхи збереження спадщини в умовах повномасштабної війни.

Участь у програмі візьмуть:

  • Катерина Чуєва, заступниця міністра культури та інформаційної політики; 
  • Евеліна Кравченко, старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України; 
  • Денис Яшний, історик, експерт ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень»; 
  • Ельміра Аблялімова, ексдиректорка Бахчисарайського історико-культурного заповідника; 
  • Дарина Підгорна, юристка ГО «Регіональний центр прав людини».

Дивіться випуск «Кримського питання» онлайн на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, у записі — на ютуб-каналі Суспільне Крим.

Токшоу «Кримське питання» виходить щосуботи на Суспільне Крим та місцевих каналах Суспільного Мовлення. Ведуча Олеся Вакуленко разом із гостями проєкту обговорює важливі аспекти із життя Криму, виклики, що постали перед жителями окупованого півострова, спільно шукають шляхи розв’язання проблем, спричинених анексією. Гостями «Кримського питання» є лідери думок, правозахисники, військові, представники влади, політичні в’язні та їхні рідні. Над проєктом працюють команда Суспільне Крим та місцеві  команди Суспільного Мовлення.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: