Цілі ППО і літаки F-16: інтерв’ю Юрія Ігната для Суспільне Вінниця

Цілі ППО і літаки F-16: інтерв’ю Юрія Ігната для Суспільне Вінниця

6 сер. 2023

Про пріоритетність розміщення ППО, чи збиватимуть Повітряні сили України російські ракети з тактичними ядерними зарядами та чи прив’язує росія ракетні обстріли до пам’ятних та знакових для України дат — інтерв’ю Суспільне Вінниця з речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом. Читати інтерв’ю можна на сайті Суспільне Новини. Відео шукайте на ютуб-сторінці Суспільне Вінниця і дивіться в понеділок, о 20:35, у вечірньому ефірі всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Пам’ять, толерантність і допомога — добірка інтерв’ю проєкту «Суспільне. Спротив» за липень

За словами Юрія Ігната, від початку повномасштабного вторгнення Повітряним силам України вдалось збити три з половиною тисячі повітряних цілей, зокрема тринадцять аеробалістичних «Кинджалів». 

Щодо організації повітряної оборони, речник Повітряних сил зазначає: «Нам потрібно робити ешелоновану ППО, різну, різних систем: малого радіусу дії, починається  із стрілецької зброї (мобільно-вогневі групи), вони працюють по менш габаритних і мало швидкісних цілях, зокрема по дронах-камікадзе; ППO малого радіусу дії, як «Оса», які можуть радіолокаційно виявляти ціль і її знищувати; більші системи — NASAMS, IRIS і Patriot. У нас стільки різнобарвного ППО, що в жодній країні світу нема такого різноманіття систем. Ще потрібен літак, щоб захищати, бо літак це частина протиповітряної оборони. МіГ-29 і СУ-27, як частина ППО, проти сучасних засобів, як «Шахед» і крилаті ракети, працюють малоефективно. Вони створювались тоді, коли не було крилатих ракет і «Шахедів». F-16 це зможе зробити».

Юрій Ігнат каже, що три ескадрильї літаків F-16 могли б принести серйозні зрушення на фронті. Цей літак може працювати по повітряних, наземних та надводних цілях, на озброєнні має ракети різних типів і модифікацій, а радар здатний бачити декілька цілей і достатньо далеко, понад 200 км. 

Також варто пам’ятати, що «Ворог буде бити тоді, коли ми менше того чекаємо, тому — пильність щодня. Чи то День Незалежності, чи інший день. У нас зараз кожен день — День Незалежності».

Чому важко збити ракети «Онікс», чим нас атакує росія, як зменшується шкода тактичного ядерного заряду, якщо ракету з ним збити в повітрі, чи навчаються вже українські пілоти на F-16 — дивіться у відео.

«Суспільне. Спротив» дивіться у телеефірі щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: