Втрачають кінцівки, але не бойовий дух — історії захисників від Суспільне Вінниця

Втрачають кінцівки, але не бойовий дух — історії захисників від Суспільне Вінниця

4 сер. 2023

Захисники, які у медзакладах Вінниці проходять реабілітацію після поранень, поділилися із кореспондентами Суспільне Вінниця своїми історіями. Вони втратили кінцівки, але не бойовий дух, і знають, що Україна є і буде сильною, а всі ми маємо долучитися до боротьби.

Читайте також: Пам’ять, толерантність і допомога — добірка інтерв’ю проєкту «Суспільне. Спротив» за липень

Оборонець із Оратівщини Микола отримав важке черепно-мозкове поранення. Перші кроки робить у Вінниці. А ось Юрію ампутували одну ногу, другу вдалось врятувати, але, щоб вона працювала, потрібна довга реабілітація.

«Тримали позиції, — згадує оборонець Юрій. — Почався мінометний обстріл, під ноги попала міна. Нас було троє. Один товариш загинув, а ми двоє — “трьохсоті”».

Від початку липня проходить лікування на Вінниччині захисник Олег Гринченко, який отримав поранення на Бахмутському напрямку. До повномасштабного вторгнення, у Кривому Розі, чоловік був підприємцем, займався скелелазінням і створив найвищий скеледром в Україні. Коли отримав поранення — зрозумівши, що сталось, сам себе перев’язав, і самотужки дійшов до місця евакуації. 

«Ми морально перемогли ще минулого літа. Ми пройшли оцю точку, знаєте, коли ми були “ніхто” і тут стали справжніми солдатами, — каже Олег Гринченко. — Ока нема, а воно плаче. Як це виходить — я не знаю… І з одним оком повоюємо ще!».

Захисник із Черкащини Сергій в ході боїв отримав важке поранення, втратив ногу та руку. Зараз на реабілітації. Хоче повернутися в стрій до бойових побратимів.

«Поставлять на ноги — спробую повернутись. Я розумію, як раніше вже не побігаю, але спробую, — планує Сергій. — Хочу помститись за товаришів, побратимів». 

Від початку повномасштабного вторгнення на Вінницькому казенному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві безплатно допомогли із протезами та реабілітацією понад 250 людям. З них — понад 100 військовослужбовців,  каже директор центру Валентин Салманов.

Більше історій захисників дивіться на ютуб-каналі Суспільне Вінниця.

Читайте також: «Мій Крим» про корінні народи півострова — прем’єра на Суспільному

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: