Рятують життя — історії медиків у сюжетах Суспільне Вінниця

Рятують життя — історії медиків у сюжетах Суспільне Вінниця

17 лип. 2023

Більше тисячі вінницьких медиків мобілізовані до ЗСУ. Більше сотні пішли рятувати життя на передовій — добровольцями. Крім того, багато їздять на деокуповані території надавати медичну допомогу вахтовим методом, а ті, хто залишився на місцях, рятують життя в тилу. 

Суспільне Вінниця поспілкувалося із медиками, які працюють в тилу і на передовій.

 

Читайте також: Як команди з чотирьох регіонів разом працювали над інформаційним ранком «Суспільне. Спротив»

Місяць рятувала життя військових на першій лінії фронту вінничанка Дарина Разлог. Дівчина у складі евакуаційної бригади Першого добровольчого медичного шпиталю ім. М. Пирогова працювала на Лиманському напрямку. Про вибір добровільної служби, роботу з військовими та мотивацію повернутись на фронт Дарина розповіла нашим глядачам.

«Ми сідали в машину і їхали забирали поранених, скільки в машину поміщалось стільки й забирали. Всю дорогу ми максимально старались з ними розмовляти, говорили про все. Так оцінювали свідомість пораненого і підтримували, — розповідає Дарина Разлог. — Я думала, що поїду один раз (на одну ротацію — ред.), але одного разу не вистачає. Ти розумієш, що тебе чекають люди».

 

«Навіть зараз без військової служби не бачу свого життя», — говорить бойова медикиня із Вінниччини Ірина Стогній, яка шість місяців пробула у російському полоні. Про те, як туди потрапила та що допомогло не опускати руки, жінка розповіла Суспільному.

Медикиня Олександра Поплавська з Вінниці місяць рятувала життя українських бійців у складі евакуаційної бригади та на стабілізаційному пункті на Донеччині. У цивільному житті Олександра лікарка медицини невідкладних станів, на фронт поїхала у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова. 

«Я не знала, як ще я можу допомогти. Намагаєшся донатити, допомагати волонтерам, але постійно здається, що цього недостатньо. Я знайшла вихід, мені здається, непоганий, згадує Олександра Поплавська. — В мене є навички, які я можу застосувати в допомогу хлопцям. Лікарів не вистачає».

Евакуює поранених та ставить захисників на ноги в одному із медзакладів Вінниці медикиня Ольга Свист. За фахом жінка педіатр. Після 24 лютого змінила напрям та почала займатися фізичною реабілітацією поранених оборонців. До повномасштабного вторгнення лікарка мешкала в Ірпені. Після нападу Росії виїхала не одразу допомагала людям, які того потребували. 

«Мій шлях розпочався з того пекла, що було на Київщині, — каже Ольга Свист. — Ми там проживали, у перший день війни вивезли дітей у відносно безпечне місце, до бабусі з дідусем, а з чоловіком, він лікар-нейрохірург, повернулися додому, щоб допомагати людям». 

 

 Читайте також: «Антикризовий подкаст» — результати тренінгу від Радіо Промінь

Нагадаємо, матеріали вінницької команди Суспільного також можна дивитись і у всеукраїнському інформаційному проєкті «Суспільне. Спротив».

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.