Karaya в інтерв’ю Суспільне Вінниця розповів про захист неба України

Karaya в інтерв’ю Суспільне Вінниця розповів про захист неба України

5 тра. 2023

Майор Повітряних Сил Збройних Сил України, військовий пілот 2 класу Вадим Ворошилов з позивним Karaya розповів журналістці Суспільне Вінниця Ірисі Герцун про повітряну оборону України, винищувачі F-16 та своє катапультування після того, як відвів пошкоджений літак від Вінниці.  Інтерв’ю можна переглянути на сайті філії або в ефірі всеукраїнського телевізійного проєкту «Суспільне. Спротив». 

  Читайте також: Суспільне презентує документальний цикл «Остання війна»

Рішення на виконання польоту завжди приймає командир екіпажу, — каже  Karaya. Фактор людяності тут може бути: пілот може зробити умисну помилку, щоб бомби не вбивали цивільних людей — росіяни точно знають, що вбивають дітей і жінок. Тому всі вони мають постати перед судом після нашої перемоги.


Про той день, коли довелось відводити свій літак від міста і катапультуватись, Вадим згадує так: «Все горіло, я розумів, що у мене рештки боєкомплекту на борту, потрібно було працювати, перевірив керування, частково керування відмовило, бачив перед собою великий населений пункт, тому завалив літак наліво, на пікірування і, коли літак “дивився в чорне поле”, катапультувався… Приземлення було максимально жорстке… Мабуть, осколки пошкодили парашут. Добре, що витримав, не розірвався під час спускання, але вертикальна швидкість була набагато більшою під час зниження. Коли приземлився, повідомив командиру район, зупинив кровотечу шиї, викурив сигарету, зорієнтувався і вирушив в напрямку населеного пункту. Йшов десь півтори години, ліва нога відмовила і тільки зайшов в населений пункт, вийшли люди, я до них підійшов, показав документи і попросив від них зателефонувати. Мене дуже добре зустріли, запропонували води, дали телефон».

Якої техніки потребує Україна для перемоги?

«Для нас, щоб компенсувати кількісну перевагу ворога, необхідно переважати в технічному плані, — каже Вадим Ворошилов. — Цю можливість можуть дати саме літаки F-16. Маємо потребу десь у 30 винищувачах, в ідеалі 50. Звісно, це буде складний процес, адже це зовсім інша філософія літакобудування, величезна номенклатура озброєння це за собою тягне величезну кількість знань, навичок та вмінь для ефективного застосування цих типів озброєння. Це буде чекати нас після того, як буде прийнято політичне рішення про передачу нам цих винищувачів».

Скільки часу і грошей треба, щоб підготувати хорошого військового пілота, скільки коштує спорядження чи мають люди цієї професії забобони і табу, чи дають вони імена своїм літакам, що читає Вадим Ворошилов — дивіться в  інтерв’ю за посиланням.

Читайте також: «Щоденник спротиву» — новий проєкт Українського Радіо для жителів прифронтових та окупованих регіонів

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Онлайн «Суспільне. Спротив» шукайте на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: