«Тростянець: історії окупації» — телепрем’єра документального проєкту на Суспільному

«Тростянець: історії окупації» — телепрем’єра документального проєкту на Суспільному

12 кві. 2023

14 квітня о 22:00 місцеві телеканали Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Вінниця, покажуть документальний проєкт Суспільне Суми «Тростянець: історії окупації». Команда Суспільного зібрала спогади мешканців міста Тростянця, що на Сумщині, які понад місяць провели в російській окупації.

Читайте також: Прем’єра фільму Суспільного «Зруйновані мости» в ефірі телемарафону

«Тростянець: історії окупації» — це історії людей, яким вдалося вижити в окупованому місті; волонтерів, які пекли хліб та ховали загиблих; добровольців, що допомагали Силам оборони України звільняти місто. Герої проєкту також розповіли, як Тростянець та його мешканці живуть увесь цей рік після звільнення.

«Робота над фільмом була тривалою і місцями дуже складною. Не всі люди охоче йшли на контакт з журналістами. Я зараз уже розумію чому, адже від деяких історій просто паморочилося в голові, стояв кілок у горлі, бо вкрай важко уявити собі таке у 21 сторіччі, а очевидцям тих подій доводиться згадувати й переживати все знову, щоб розповісти», — каже авторка проєкту, журналістка Суспільне Суми Христина Довбня.

Журналісти Суспільного не тільки зібрали розповіді очевидців трагічних подій весни 2022-го, а й показують унікальні архівні відеокадри, які вдалося відзняти відразу після деокупації Сумщини. Особистим архівом поділилися з командою і герої фільму.

«До роботи над цим проєктом я не на 100% розуміла, що таке російська окупація, як багато людей її не пережили. Коли ми бачимо зруйновані будинки, спалену російську техніку на вулицях міста — це одне, а коли чуєш від людини, що там відбувалося протягом того місяця, як себе поводили росіяни, що довелося пережити всім тим, хто там лишався, — стає моторошно. Вважаю, що вкрай важливо про це говорити, аби задокументувати всі російські злочини», — переконана Христина Довбня.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українського РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: