Фемінізм, голоси свободи, кримська та єврейська програми — виїзні студії Суспільного на

Фемінізм, голоси свободи, кримська та єврейська програми — виїзні студії Суспільного на "Острові Європа"

16 чер. 2019

13-16 червня у Вінниці відбувся другий Міжнародний фестиваль "Острів Європа". 10 локацій, 36 подій - серед учасників та учасниць фестивалю володарі та володарки престижних премій Європи та світу з Польщі, Швейцарії, Чехії, Угорщини, Словенії. UA: Cуспільне мовлення стало генеральним інформаційним партнером події. На локаціях фестивалю працювали виїзні студії UA: Радіо Культура та UA: ВІННИЦЯ.

Програма фестивалю “Острів Європа” була побудована на історіях - у різних формах: поетичних, музичних, прозових. Ці історії звучали на різних мовах, були наповнені контекстами, вони вчили сприймати інакшість, бути вільними, давали можливість проговорити болючі теми. Про деокупацію і вихід із травм геноциду, мультикультурні пласти, право бути собою говорили учасники фестивалю. Заходи  проходили у атмосферних місцях Вінниці: у саду Коцюбинського, на острові Кемпа, на сходах на Кумбарах, у садибі Львовича, на майдані Незалежності.



 

Література і загалом мистецьке життя в Україні все більше децентралізуються. У Вінниці, як і у багатьох інших містах, донедавна не було великих міжнародних літературних подій. Оскільки Українське радіо працює там, де наші слухачі, фестиваль "Острів Європа" закономірно привернув нашу увагу” - каже продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська. - В наших ефірах маємо топових гостей, всі вони — переважно не зі столиці, тобто їх зазвичай важко запросити до студії та почути у лінійних щоденних ефірах. Це наш загальний принцип: якщо вже й виїжджати з Хрещатика, 26, то саме заради найкращих співрозмовників і найцікавіших подій. Таким чином наша аудиторія отримує доступ до якісного контенту”.

“Упевнений, саме такі події, як фестиваль "Острів Європа" можуть стати майданчиком для діалогу, навчити слухати та чути, згуртувати суспільство, - говорить продюсер UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський. -  З гостями нашої виїзної студії говорили про порозуміння, долання кордонів і об’єднання, про те, що робить Європу Європою. Результатом нашої роботи є “Щоденник Острова Європа”, його транслюватимемо в ефірі Вінницького Суспільного.  Крім нашого відео ми плануємо використати відео, що знімали для колег з UA: Радіо Культура. Це вперше ми працювали з центральним каналом на одній події".

“Радіо Культура вже мало досвід співпраці з філіями Суспільного, - розказала продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська, - для нашої команди дуже цінним був досвід роботи з UA:ЛЬВІВ минулого року під час Book Forum. Тоді команда Радіо Культура створювала радіоефіри наживо, а колеги зі Львова знімали це в телеформаті, видаючи наживо чи в запису. Цього червня ми щасливі працювати з UA: ВІННИЦЯ”.

Вперше у Вінниці у мистецькій акції звучала кримськотатарська мова. Вперше у форматі тандемних читань виступило подружжя Наталки Білоцерківець і Миколи Рябчука. Вперше до Вінниці завітала Мар’яна Садовська, одна із ключових постатей української музичної культури у Європі, у її концерті фольклорні тексти переплітаються з текстами Сергія Жадана і Любові Якимчук. Вперше у Вінниці Катерина Калитко, одна з організаторок фестивалю, презентувала свою нову книгу "Ніхто нас тут не знає, і ми нікого", саме поезії з цього видання читала вона на фестивальній локації.
"Мені завжди трепетно і хвилююче читати у Вінниці, - розповіла в ефірі програми "Діалоги" на телеканалі UA: ВІННИЦЯ Катерина Калитко, - читати у взаємодії з природою і міським простором. Це особливе звучання, особливе насичення взаємними смислами міста і тих, хто приходить туди читати і слухати".

"Ми напрацьовуємо міцний фундамент для європейської Вінниці, тому що неможливо уявляти європейське місто без постійного діалогу із континентом, із його історією і його сучасністю, - резюмував Олександр Вешелені, директор фестивалю. - Я можу навіть сказати, що у концепції інтегрованого розвитку Вінниці Острів Європа займає чільне місце, як момент інтеграційний, інтеркультурний, той, що робить місто кращим для життя мешканців".


Спецпроєкт UA: ВІННИЦЯ "Щоденник Острова Європа" транслюватиметься у межах програм "Новий день та "Віч-на -віч" з 19 червня. Також його можна буде переглянути на офіційній сторінці UA: ВІННИЦЯ у facebook.