Виїзна студія Суспільного мовитиме з локацій фестивалю

Виїзна студія Суспільного мовитиме з локацій фестивалю "Острів Європа"

29 тра. 2019

14-16 червня у Вінниці відбудеться другий фестиваль "Острів Європа". Цього року він матиме статус міжнародного.

Генеральним інформаційним партнером події є UA: Суспільне мовлення. У форматі виїзної студії на локаціях цього інтеркультурного заходу працюватиме UA: Радіо Культура і UA: ВІННИЦЯ.

"Це єдиний літературний фестиваль такого масштабу в нашому місті, — каже Віктор Мозалевський, продюсер UA: ВІННИЦЯ. — Тут представлено багатогранність української і європейської культур. Програма фестивалю спонукає знайти відповідь на запитання, що є Європа для мене: символ чи світосприйняття. Ми хочемо дати змогу нашій аудиторії осмислити розвиток вільних народів через творчість їхніх митців, простежити роль мистецтва в становленні нації".

Уперше на фестивалі звучатимуть угорська, румунська, македонська, кримськотатарська та їдиш. Цьогорічне нововведення — повноцінний англомовний супровід і переклад. За словами директора міжнародного фестивалю "Острів Європа" Олександра Вешелені, фестиваль є не тільки майданчиком для випробування своїх зусиль, а також і важливим внеском у загальноукраїнський культурний процес. Буде багато свободи в різних її іпостасях — література, музика, мистецтво й спілкування. Звучатимуть ті мови, які колись були частиною вінницького середмістя.

"UA: Радіо Культура завжди там, де наші слухачі. Літо — час фестивалів, які приваблюють зірок світової культури. Останнім часом помітно, як швидко децентралізується культурне життя в Україні: власні великі щорічні культурні події виникають в обласних центрах, а не лише в столиці. У цьому сенсі "Острів Європа" у Вінниці — особлива подія, що присвячена голосам малих літератур і малих мов. Тому UA: Радіо Культура вирушає до Вінниці. Два дні будемо працювати на одній із локацій у центрі міста. Ефіри проведуть Олена Гусейнова й Катерина Толокольнікова. Особлива принада нашої мандрівки — нагода попрацювати разом із Вінницькою філією Суспільного мовлення. Завжди рада зустрічам із колегами”, — сказала продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська.

Серед учасників та учасниць фестивалю — власники престижних європейських премій: лауреати центральноєвропейської премії “Анґелус” Мацей Плаза (Польща) та Оксана Забужко (Україна), лауреатка премії Адальберта Шаміссо Драґіца Райчич (Хорватія-Швейцарія), лауреатка літературної премії Європейського Союзу Лідія Дімковська (Македонія). Українську програму презентуватимуть яскраві постаті кількох літературних генерацій: Наталка Білоцерківець, Микола Рябчук, Ірина Старовойт, Катерина Міхаліцина, Катріна Хаддад, Петро Яценко, Гєник Бєляков, Юлія Мусаковська, Наталка Доляк, Юлія Броварна та інші.

"Саме такі заходи відкривають місто Вінницю для гостей і творчих людей,каже Галина Якубович, заступниця вінницького міського голови.Ми прагнемо, щоб вінничани більше долучалися, щоб фестиваль дарував приємні емоції й кожен знайшов тут те, що цікавить саме його”.

Анастасія Герасимова, заступниця керівника відділу комунікацій та зв’язків з громадськістю Українського культурного фонду, зазначила, що в контексті культурної децентралізації важливо підтримувати культурні проекти в регіоні, розвивати культурну інфраструктуру зв’язків і зовні, і всередині країни.

Про цінності, що об’єднують Європу, і про те, чи поділяємо їх, чи несемо відповідальність за них, чи мислимо себе європейцями всі ми: українці, поляки, угорці — говоритимуть на локаціях "Острова Європа" за участі міжнародних учасників.

Анна Савчинська, менеджерка фестивалю, розповіла, чому він має назву "Острів Європа": "Європа, про яку говорить кожен із нас, це набір певних уявлень. Ми своїм фестивалем хочемо показати, що Європа дуже багатошарова. Вона, з одного боку, говорить про дуже болісні питання, а з іншого, формує неймовірні контексти найкращого культурного здобутку. Європа — це острів, тому що кожна країна — це унікальність, яка змогла інтегруватися в європейську культуру”.

Організаторами фестивалю стали: громадська організація "Культурний Кампус" і департамент культури Вінницької міської ради. Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Програму можна переглянути за посиланням на офіційній фейсбук-сторінці фестивалю.