«Орден мовчальниць» і тяглість української боротьби — Катерина Калитко в інтерв’ю для Суспільне Вінниця

«Орден мовчальниць» і тяглість української боротьби — Катерина Калитко в інтерв’ю для Суспільне Вінниця

23 бер. 2023

Лауреатка Шевченківської премії 2023 року в номінації «Література» за збірку «Орден мовчальниць» Катерина Калитко розповіла Суспільне Вінниця про своє сприйняття державної премії, цьогорічний скандал довкола неї, сенси своєї поезії та роботу для перемоги України. Розмову можна переглянути на сайті філії або в ефірі всеукраїнського телевізійного проєкту «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Кебуладзе, Вітовська, Кондратюк, Антонюк, Савка та Глібовицький: інтерв’ю, які ви могли пропустити на Суспільне Культура

Про премію

— Коли Україна проживає велику війну, мені видалося, що номінуватися важливо, засвідчивши свою присутність в країні, у своєму часі.

Про «Орден мовчальниць»

—  Ця книжка про жінок, про довгу жіночу памʼять, про українську довгу жіночу памʼять, родинну, приватну і колективну. Ця книжка антипатріархальна, яка говорить про досвід витіснення жінок в зону мовчання, де від них очікують, що вони будуть зручними, мовчазними й тихими. Про досвід опору, про усвідомлення свого шляху і руху цим шляхом.

Про вплив війни на творчість

— Війна впливає на мою творчість уже 9 років. Окрім того, я довго прожила в боснійському контексті. Ту війну я теж сприйняла дуже особисто, бо розуміла, що таке страшне кровопролиття посеред Європи не є чужою історією. Так чи інакше це стосується всіх уже в той момент, коли відбувається, і це так чи інакше повториться потім. Зародки агресивної енергії просто так не гаснуть, і тому я намагалася завжди про Боснійську війну достукатись до української спільноти, щоб ми приміряли цю ситуацію на себе і зрозуміли, що нас теж чекає. Бо наша війна, колоніальна, просто відкладена. Вони нас тридцять років протримали на орбіті з думкою, що Україна далеко не втекла, і почали у 2014 році війну, коли зрозуміли, що Україна зривається з цієї орбіти остаточно.

Про «нову мову говоріння»

— Повномасштабна війна загострила переживання і те, що мені зараз видається принциповим, що я, як і більшість теперішніх акторів культурного процесу, намагаюся шукати нову мову говоріння. Відчуття девальвації попередніх сенсів, всього, що несла наша теперішня щоденна мова, не дає вільно дихати і змушує весь час демонічніше підбирати ключі до говоріння, зокрема і для того, щоб це було почуто українськими голосами у світі. Дуже важливо зараз, щоби українська історія розповідалася в світі українськими голосами, а не російськими наративами, як це було роки поспіль.

Про втрати

— В країні йде страшна війна, ми зазнаємо страшних втрат. Страшні кількісно і в масштабі того, які це люди, бо це ті люди, на яких мала стояти українська культура, українська спільнота в майбутньому, і тепер їх немає. 

Про Україну в людях

— Маємо приклад наших бабусь, прабабусь, які прожили все це страшне і довге XX століття. Крізь страшні втрати, вогонь, війни, геноцид, голодомор, пронесли своїх дітей, свої гени, свої сенси, свою пам’ять — все, що можна було передати далі, всю цю Україну, втілену в людях. Вони пройшли це, і це означає, що все можна пройти і можна при цьому лишитися людиною.

Про сучасного читача

— Люди з новою затятістю, з новою любов’ю починають відкривати свою українську літературу сучасну, про яку вони раніше так інтенсивно не задумувались.

Кому Катерина Калитко присвятила «Орден мовчальниць», якими сенсам наповнена книга та коли і якою бачить нашу перемогу поетка — дивіться у відео.

Читайте також: Тарас Ібрагімов, Суспільне Новини: «На війні ти плануєш на один день»

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн «Суспільне. Спротив» дивіться на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне РівнеСуспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: