Як донатити на ЗСУ книгами — інтерв’ю на Суспільне Вінниця

Як донатити на ЗСУ книгами — інтерв’ю на Суспільне Вінниця

21 вер. 2022

Як донатити на ЗСУ книгами та чому важливо видавати, читати та продавати літературу саме українською мовою — Олександр Гнатюк та Сергій Філіппов розповіли в інтерв’ю для міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив». Відео розмови також можна переглянути на сайті Суспільне Вінниця.

Фейсбук-спільнота Враження UA вже провела шість аукціонів, на потреби захисників України зібрали понад мільйон сто тисяч гривень. Через аукціони пройшли близько шести з половиною тисяч книжок і на цьому організатори зупинятись не збираються. Кажуть: це їхній фронт і до нього можуть долучитись всі.

Як працює книжковий аукціон:

Ви можете надіслати книги, які ви вже прочитали, або новенькі, але не читані, і ви не хочете їх читати — можете їх переробити на зброю, на медикаменти, їжу для ЗСУ. Зазвичай на книжкових барахолках іде торг на зниження ціни, у нас книга може коштувати 100 грн, а продається за 1500 грн. Якщо дві-три людини б’ються за книгу — книга просто «летить».

Про перевагу читання книг:

У книзі завжди є діалог із автором, і це один зі способів мислетворення й отримання досвіду під час діалогу та читання книги. Ми читаємо книгу, можемо зупинитись, обдумати, поставити автору питання і на наступних сторінках отримати відповідь. Більше ні в якому форматі ми цього не зможемо зробити.

Чому тільки україномовні книги:

— Це питання не категоричності, це наша ініціатива популяризації саме української і наше бажання, щоб діти, або інші покоління, мали можливість інформацію здобувати українською мовою з книг, які видаються у нас.

Найдорожча книга аукціону:

— Бувають дуже цінні екземпляри. Найдорожче продали Шекспірові твори, переклад Пантелеймона Куліша, Шевченківське товариство у Львові. Це було видано між Емським указом (забороняв українську мову в багатьох сферах життя, обмежував її тільки побутовим вжитком — ред.) і Валуєвським циркуляром (заборона публікації релігійних, навчальних і освітніх книг українською мовою — ред.). В ці дві заборони вони вклинились і видали цю книжку. Раритетне видання продалась за 9 600 грн.

Для кого збирають гроші на аукціонах:

— До нас надходить дуже багато «маленьких питань» від військових, треба закрити «точкові» потреби: шолом, тактичні навушники, тактичні окуляри, тепловізори. Це люди, які нам знайомі, і ми можемо бути впевнені, що все точно дійде до них, щоб гарантувати звіт спільноті.

Як знайти свою книгу і донатити на ЗСУ дивіться у відео.

Читайте також: «Ми маємо формувати мілітарне населення», — Роман Бенцак в інтерв’ю Суспільне Вінниця

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: