Бібліотеки Вінниччини поповняться книжкою “Колисаночки”

Бібліотеки Вінниччини поповняться книжкою “Колисаночки”

2 кві. 2019

Редакторка UA: Українське радіо Вінниця Світлана Кравінська 28 березня презентувала свою першу збірку “Колисаночки”.

Відчуття дива і атмосфера дитинства - такими емоціями наповнилася виставкова зала музею М. Коцюбинського у Вінниці. Саме тут відбулась презентація збірки “Колисаночки”. Авторка збірки Світлана Кравінська вітаючи гостей сказала: “Хочу запросити вас у світ дитинства, мрій, щоб згадати, як вам співали колискових і подумати — а чи я співаю? Бо колисанка - це шанс поговорити зі своєю дитиною кожного дня, бо часом у цій круговерті ми не знаходимо вільної хвилини”.
Колисаночки Світлана почала писати коли прийшла на радіо у програму “Вечірній дзвіночок”. Формат передбачав озвучку авторської п’ятихвилинної казки, завершували вечірній ефір для дітей колисаночкою. Потім авторка творила вже для своїх донечок Яни і Марії. Казки і колисанки писались, озвучувались і, нарешті, прийшов час їх видавати.


Я слухав колискові з раннього дитинства, - розказує Вадим Вітковський, голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України. - Чи варто колисанки слухати нам зараз, чи потрібно їх співати? Я певен, що не тільки потрібно, а й необхідно. Колисанка, як народний піснеспів, побудована на певних народних інтонаціях і має в собі вібрації, які передаються з душі українців і ці інтонації впливають на дитину, будують її світосприйняття”. Вадим Вітковський впевнений, що книжку для дітей може написати тільки надзвичайно добра і щира людина.
Колисаночки дають нам відчуття дива і формують відчуття захищеності до самої старості, - каже співачка та фольклористка Юлія Васюк, - і голос яким вони читаються, з нами залишається на все життя. Для мене цей голос, голос нашого радіо, це ви, пані Світлано. Ви бачите очі і серце кожного і “Колисаночки” цьому підтвердження”.
Я рада тому, що презентація відбулася саме в музеї Коцюбинського, - зазначає Лариса Кравченко, директорка Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського, - це своєрідний код зв’язку Михайла Коцюбинського, який дуже любив дітей, писав для них. Це продовження лінії любові до дітей. Колисанка - перший код який створює мама спілкуючись зі своєю новонародженою дитиною. Ця книжечка потрібна мамам, бабусям, дідусям”.
У залі, де відбувалась презентація вільних місць не було. Родина, друзі, колеги, герої програм UA: Українське радіо Вінниця відзначали, що авторка збірки є людиною, що цінує українське слово, дотримується народних традицій, поважає людей і спонукає до творчості. Зоя Тищенко, Заслужена журналістка України, вітаючи поетку, звернула увагу, що на зустріч прийшло багато колег - колег, які стали друзями. А у колі друзів і пісня, і поезія звучать особливо тепло.
Фольклористка, одна з засновниць ГО “Етномайстерня “Коло”,  Юлія Васюк та провідна фахівчиня культурно-мистецького центру Донецького національного університету ім. В. Стуса Ніна Бегас заспівали давніх подільських колисанок.

Свої творчі подарунки присутнім презентували і тріо “Інтонації”, тріо “Зірниця”, Тетяна Скомаровська. Учениці підготовчого відділення Вінницької дитячої школи мистецтв - Яна Пенделя і Олександра Тарковська на сопілках виконали «Алегрето», а учениця 3 класу музичного відділення Марія Пенделя зіграла на фортепіано «Етюд».


Збірка Світлани Кравінської “Колисаночки”, яку оформила художниця Ірина Река, поповнить бібліотеки області. А у день презентації це видання з автографом авторки могли отримати всі охочі.