Спецефір на Суспільному — про що говорив перший президент Леонід Кравчук

Спецефір на Суспільному — про що говорив перший президент Леонід Кравчук

12 тра. 2022

У четвер, 12 травня, о 18:15 Українське Радіо представить радіофільм пам’яті першого президента України Леоніда Кравчука з використанням останнього прижиттєвого радіоінтерв’ю для програми «Персона ґрата». Також цього дня о 22:00 в ефірі всіх регіональних телеканалів Суспільного покажуть дві серії документального серіалу «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» за участі Кравчука.

Читайте також: Суспільне розпочинає співпрацю з Міжнародним фондом страхування журналістів

«Ми покажемо у цих серіях телефільму та спецефірі радіо виняткову роль Леоніда Кравчука у проголошенні незалежності України. Ми не даватимемо оцінок першому Президентові — це зроблять глядачі й слухачі Суспільного», — зазначив Дмитро Хоркін, член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо та телебачення.

Зокрема в радіофільмі від Українського Радіо слухачі почують думки Леоніда Кравчука щодо відновленої незалежності України в 1991 році, світової підтримки та повернення окупованих територій, якими він поділився в останньому прижиттєвому радіоінтерв’ю для авторської програми Світлани Мялик «Персона ґрата», яке вийшло (перша частинадруга частина) у 2020 році з нагоди 29-річчя незалежності України.

Також перший президент України став одним з головних героїв у документальному серіалі «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла», виробництвом якого на замовлення та за сценарієм Суспільного Мовлення займалася команда Esse Production House.

Зокрема дві останні серії семисерійного серіалу докладно розповідають про важливі події, які відбувалися у День проголошення незалежності та наступні пів року.

Серія «Незалежність» детально розповідає про історичний день 24 серпня 1991 року: що відбувалося за лаштунками історичного засідання Верховної Ради; як вдалося переконати комуністичну більшість Верховної Ради проголосувати за Акт проголошення незалежності України та важливу роль Леоніда Кравчука у пошуках компромісу.

  • Епізод «На межі ядерної катастрофи. Колапс на Різдво» показує, як на референдумі 1 грудня українці поклали край існуванню імперії зла, як Біловезька угода припинила існування Радянського Союзу та про небезпеку для всього світу від розпаду держави з потужним ядерним арсеналом. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує цілодобовий інформаційний марафон «Єдині новини #UAразом», що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Інформаційний марафон Суспільного продовжується одночасно на:

Нагадаємо, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії.

Усі канали Суспільного радіо слухайте в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. З 13 березня в мобільному застосунку «Дія» стала доступною функція «Дія Радіо». Відтепер можна безоплатно та цілодобово слухати ефір Українського Радіо у мобільних телефонах.

З 17 березня в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного виходить міжрегіональний телемарафон «Суспільне. Спротив» — щобудня увечері команда регіонального мовлення готує 8 годин прямого ефіру, новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій.

Також з 15 квітня OTT-платформи oll.tv та MEGOGO.NET почали показувати UA: ПЕРШИЙUA: КУЛЬТУРА та UA: ЛЬВІВ в HD-якості.