У ефірі першого випуску нового сезону #Звітів_наживо на UA: ВІННИЦЯ говорили про роботу Вінницької обласної Ради

У ефірі першого випуску нового сезону #Звітів_наживо на UA: ВІННИЦЯ говорили про роботу Вінницької обласної Ради

4 бер. 2019

У студії наживо звітував голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник. Говорили про бюджет,  децентралізацію (зокрема схвалення перспективного плану об’єднання територіальних громад області і можливе зменшення кількості ОТГ до 68), тендерні процедури, електронні петиції, екологічні програми.

Одним із головних досягнень 2018 року Анатолій Олійник вважає введення в експлуатацію хірургічного комплексу лікарні імені М. І. Пирогова та початок закупівлі обладнання для нього. За словами очільника Вінницької обласної Ради, на підставі тендерів було закуплено обладнання на 91,8 мільйонів гривень. Проте, на закупівлю всього обладнання треба  380 мільйонів гривень, тому процес оснащення буде тривати і в 2019 році.

Говорячи про бюджет області, було озвучено інформацію про 37 обласних програм, що  профінансовано у 2018 році, наведено суми, витрачені на обласні програми і окреслено перспективи такої роботи на 2019 рік.

Процесу витрачання бюджетних коштів стосувалось і питання експерта у студії, Юлії Григи - представниці Коаліції громадських організацій ЛІГА НІКА. За її словами,  майже 80% тендерів у Вінницькій області було проведено через допорогові закупівлі- процедуру, що не регламентується законом. Такий механізм відкриває можливості для  корупційних зловживань. Багато органів місцевого самоврядування прийняли документи, які впорядкували ці процедури, Вінницька міська рада це теж зробила, на рівні області такого документа немає. Пані Юлія поцікавилась, чи  чи готовий Анатолій Олійник включитися у роботу по впорядкуванню тендерних процедур.

Анатолій Олійник запевнив присутніх у студії і глядачів #Звітів_наживо, що ініціює обговорення цього питання з розпорядниками коштів.

Говорили в ефірі і про фінансування екологічних проектів.

«На Вінниччині, - каже Анатолій Олійник, - сформована концепція поводження з твердими побутовими відходами. Сміттєсортувальні станції запущено в м.Іллінці, Муровано-Куриловецькому районі,  а в 2019 році такі ж почнуть функціонувати у містах Козятин, Хмільник, Калинівка, Бар та інші».

Болючим питанням для вінничан є водопостачання. Експерти у студії поцікавились у голови Вінницької обласної Ради як можна виправити ситуацію. Анатолій Олійник розповів, що у обласній Раді не виключають можливості передачі «Вінницяводоканалу» у підпорядкування міста, якщо міська рада Вінниці готова взяти цей об’єкт на свій баланс. Засновником цього підприємства є обласна Рада, але обласний бюджет не має достатньо коштів аби модернізувати очисні споруди, щоб вирішити проблему якості води та забезпечити безперебійне  водопостачання.

 Увесь випуск #Звітів_наживо з Анатолієм Олійником можна переглянути на офіційній сторінці UA: ВІННИЦЯ у Youtube

Нагадаємо, з 28 лютого розпочався новий сезон програми звітування місцевої влади в ефірі філій Суспільного — #Звіти_наживо. Це загальнонаціональний проект UA: Суспільне мовлення і Громадського руху ЧЕСНО. Головними завданнями проекту є аналіз діяльності місцевої влади.