Із Жабинців на Тернопіллі та стародавній бароковий — вертепи на Різдво в ефірі Суспільного

Із Жабинців на Тернопіллі та стародавній бароковий — вертепи на Різдво в ефірі Суспільного

6 січ. 2022

На Різдво за юліанським календарем регіональні телеканали Суспільного, зокрема UA: ВІННИЦЯ, покажуть телеглядачам два вертепних дійства. 

Мандрівний дерев’яний будиночок-сцена, канонічні лялькові персонажі, сакральні співи, біблійний сюжет в поєднанні з народним гумором і музикою. 7 січня о 18:05 на регіональних телеканалах Суспільного дивіться телеверсію традиційного українського барокового вертепу «Зоря благодатна». 

Читайте також: Різдвяні богослужіння — на Суспільному

Вистава «Зоря благодатна» є одним із найстаріших записів української вертепної драми. Текст походить із XVIII століття. Сценічна редакція — Сергія Брижаня. Режисер – Володимир Підцерковний.

Читайте також: Різдвяні вечори під симфонічну музику — на регіональних телеканалах Суспільного

Давні тексти, записані знаним етнографом Миколою Маркевичем ще на початку XIX століття зберегли оригінальну мову, яка занурить глядача у ті часи, коли на Різдво міщани, дяки, школярі та церковні співаки збирались у дорогу і ходили від хати до хати з ляльковим театром з назвою «Вертеп». Передати атмосферу і телеглядачам Суспільного — ідея команди Суспільне Львів. 

«Це не просто вертеп. Це дуже яскраве переплетення сюжету про народження Христа з сьогоденням. Те, що властиво вертепам — розказати про минуле і зачепити теперішнє. Яскраво, виразно та з гумором», — розповідає продюсерка Суспільне Львів Ірина Сандуляк.

Глядачі побачать це дійство у виконанні акторів Львівського обласного академічного театру ляльок. Прем’єра вистави там відбулася у грудні 2019 року. 

«Вертеп має протяжну історію свого існування завдяки постійній актуалізції того що відбувається. Інтермедії — це одна з можливостей, як зробити вертеп тут і тепер максимально зрозумілим публіці, — переконана Уляна Мороз, директорка Львівського академічного театру ляльок. — Різдвяна історія сплетена з наших традицій, і християнство об’єднало їх, адаптувало, наклало те, що для народу було дуже зрозумілим».

7 січня о 20:30 в ефірі регіональних мовників Суспільного — вертепне дійство у селі Жабинці, що на Тернопільщині.

Глядач Суспільного побачить не лише вертепну історію, а й вкорінені в життя людей різдвяні традиції. Місцеві жителі розказують, що пам’ятають вертеп з раннього дитинства. Започаткували традицію у 50-х роках минулого століття після того, як тут почали жити переселенці з Польщі. Відтоді щороку тамтешні чоловіки переодягаються та на Різдво показують сценки про народження Христа. Сценарій колись переписували в зошитах, інколи туди додавали щось нове, тож скільки змін внесли за ці десятиліття — не пригадують. 

«Ми хотіли показати на Різдво унікальність з Тернопільщини, щось колоритне, таке щоб сподобалось та було цікавим всім регіональним каналам Суспільного. Ми домовились зробити святкову історію про вертеп. Та коли почали пошуки, то зрозуміли, що десь він призупинив діяльність через ковід, десь ще не почав готуватись, але в більшості сіл над виставою починають працювати пізніше, бо люди на заробітках і приїжджають на свята … Тож дуже зраділи, що в селі Жабинці підготовка вже тривала, вони погодились нам все розказати та поставити вертеп раніше», —  розповідає продюсерка Суспільне Тернопіль Зоряна Биндас.

Участь у вертепі беруть лише хлопці, дівчата щедрують. Репетирують зі середини листопада аж до Різдвяних свят. Костюми виготовляють власноруч з тканини, металу і навіть конячих хвостів. 

Онлайн дивитися вертеп «Зоря благодатна» та дійство у селі Жабинці можна на сайтах регіональних філій. 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. У Вінницькій області — це телеканал UA: ВІННИЦЯ і Українське радіо Вінниця. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: