До Дня Збройних сил України молоді показали серію проєкту-переможця «Створюй з Суспільним»

До Дня Збройних сил України молоді показали серію проєкту-переможця «Створюй з Суспільним»

7 гру. 2021

6 грудня у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбулась онлайн-презентація проєкту «Покоління. Паралелі». Це телевізійний цикл із 12 програм, що розповідають про боротьбу українців за незалежність держави 100 років тому і сьогодні. Його реалізувала у межах відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним», авторка і режисерка Віта Приймак. Глядачі побачили одну серію проєкту і мали можливість поставити питання творчій групі.

Читайте також: Програму «Покоління. Паралелі», відібрану на «Створюй з Суспільним», показали військовим

«У проєкті автори піднімають цілий пласт історій, невідомих для багатьох, героїв з Вінницької області, які боролись за Незалежність сто років тому, які зараз захищають і розбудовують Україну, розповів на початку зустрічі продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський. Символічно, що сьогодні ми побачимо серію про Якова Гандзюка, людину, яка мріяла про сильну українську армію і покажемо сучасних героїв, воїнів бригади Збройних сил України, які зараз боронять нашу землю».

Про ідею проєкту і відкриття на знімальному майданчику розповіла авторка Віта Приймак. За її словами, головний герой серії про ЗСУ, Сергій Корчак дуже схожий на Якова Гандзюка, а в процесі зйомок з’ясувалося, що він є нащадком Якова.

«Коли ми починали продумувати цю ідею, визначили своєю аудиторією насамперед молодь. Нам хочеться, щоб молодь дізналась правдиві сторінки історії, зокрема, історії Вінниччини і Поділля. зазначила Віта Приймак. Це важливо в сучасних умовах боротьби з Росією. Ми розповідаємо про ЗСУ, добровольців, медиків, волонтерів, про тих людей, які докладають зусилля для нашої перемоги. Цікаво, що в процесі зйомок ми не тільки знайшли історичні паралелі боротьби, а й дізнались про родинні історії захисту України».

Про історію української армії, стан Збройних Сил після проголошення незалежності України, миротворчі місії українського війська, відродження української армії розповів військовий історик, керівник Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

«Наша історія засвідчує, що українці — нація з героїчною військовою історією. Ми маємо чим пишатися. Збереження мілітарних традицій, введення історичних звертань, славень підкреслює тяглість боротьби за незалежність. Кожне нове покоління продовжує боротьбу, враховуючи помилки і недоліки тих, кому не вдалося втримати українську державність протягом першої половини 20 століття, розповів Богдан Галайко. Вже восьмий рік триває війна, на жаль, щомісяця є бойові втрати. Ми маємо розуміти, що війна торкається кожного не тільки на фронті, маємо спільно працювати на перемогу».

Підсумовуючи онлайн-презентацію, заступник директора Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» Андрій Мельничук сказав команді проєкту: «Ви підбирали паралелі, які відбувалися в той час і сьогодні. І ці 12 серій проєкту, вважаю, будуть цікавими вчителям історії та всім хто займається національно-патріотичним вихованням».

Нагадаємо, Місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.У Вінницькій області — це телеканал UA: ВІННИЦЯ і Українське радіо Вінниця. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

 Всі новини регіону можна знайти на діджитал-платформі філії.