«Не чужі діти» — інфомарафон про сімейні форми виховання на Суспільне Вінниця

«Не чужі діти» — інфомарафон про сімейні форми виховання на Суспільне Вінниця

3 гру. 2021

З 29 листопада до 3 грудня на всіх платформах Суспільне Вінниця тривав інформаційний марафон «Не чужі діти», де розповідали про сімейні форми виховання. Журналісти радіо, телебачення і діджитал-фахівці готували сюжети для новин, прямі ефіри та інформацію для соціальних мереж і сайту новин.

«Коли інформацію транслюють на всіх платформах це в рази збільшує аудиторію, — зазначає продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський. — До того ж для висвітлення теми ми залучали різних експертів та людей які мають життєвий досвід у вихованні дітей, позбавлених опіки біологічних батьків. Ми дослідили тему різновекторно і показали, що допомога дітям — це не лише усиновлення, є й інші форми. Сподіваюсь, наші матеріали бачили чи чули люди, що розглядають можливість стати рідними дітям, які потребують батьків».

Кореспонденти новин підготували серію сюжетів з історіями дітей, які з різних причин втратили біологічних батьків, проте знайшли рідних людей і родини. Ми шукали відповіді на питання, які форми виховання є ефективними, які працюють гірше і чого потребують діти у нових сімʼях.

Сімʼя Робакідзе усиновила найбільшу кількість дітей в області.

Родина Феськів стала рідною для шістьох колись чужих дітей. Батько Дмитро для них побудував другий поверх оселі. А мама Оксана пішла з роботи й опанувала кондитерську справу, аби тепер її дітям жилось солодко.


Подружжя Юлія і Дмитро Дякуни з Вінниці виховують шестеро дітей, четверо — прийомні, у двох з них інвалідність.

Хто такі патронатні вихователі та чи є в області такі форми виховання — розказали на прикладі родини із с. Булаї Погребищенської громади.

Влад Зеленецький 15 років тому втратив матір. Нині його виховує рідна тітка Тетяна.

«Кожна дитина повинна виховуватися у сімʼї. Без моделі, якою має бути родина, діти практично не здатні створити свої повноцінні сімʼї, — упевнена шеф-редакторка новин Суспільне Вінниця Ірина Вдовиченко. — До липня 2022 року, попередньо, Верховна Рада України відтермінувала ліквідацію інтернатів, як форму, яка не підходить для виховання дітей. Ми ставили собі завдання познайомити читачів (глядачів) з усіма доступними формами виховання дітей, які на якомусь етапі стали “державними”, через життєві обставити втратили біологічних батьків».

Проєкт «Не чужі діти» показав, що гарантує дітям держава і які вимоги є до тих, хто наважується взяти на себе відповідальність за дітей, які потрапили у скрутні обставини.

Як відбирають претендентів, як створити дитячий будинок сімейного типу, які ще форми виховання працюють на Вінниччині у студії проєкту «Сьогодні. Головне» пояснила головна спеціалістка відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей Вінницької облдержадміністрації Ірина Дудар.

Заступниця начальника відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей Вінницької ОДА Оксана Йосипчук у ефірі радіопрограми «Віч-на-віч» розповіла, як усиновити дитину в Україні та, зокрема, на Вінниччині, акцентувала на вимогах, правилах, обов’язках батьків.

На тему усиновлення журналісти проєкту «Сьогодні. Головне» спілкувались також з очільницею обласної Служби у справах дітей Тетяною Дорош. В регіоні з початку 2021 року усиновили 17 дітей. Наразі, у базі даних перебуває 579 дітей. А 30 українських родин стоять у черзі на усиновлення. Як правило, каже Дорош, майбутні батьки виявляють бажання усиновити маленьких дітей.

У студію Суспільного у Вінниці запросили родину Сироватко: Володимира та Надію, які усиновили трьох хлопчиків-братів. Артему на той час було п’ять років, Максиму — чотири, а Миколці — три, у кожного з них вже була своя історія.

А у радіопрограмі «Віч-на-віч» про свій досвід усиновлення розповіла родина Робакідзе.

Всі матеріали тематичного марафону можна знайти на діджитал-платформі філії.

Нагадаємо, Місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.У Вінницькій області — це телеканал UA: ВІННИЦЯ і Українське радіо Вінниця. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.