Стамбульська конвенція — коли ратифікують в Україні: шукаємо відповіді в програмі Українського радіо Вінниця

Стамбульська конвенція — коли ратифікують в Україні: шукаємо відповіді в програмі Українського радіо Вінниця

2 гру. 2021

30 листопада в прямому ефірі програми «З перших уст» на Українському радіо Вінниці розповіли про Стамбульську конвенцію і говорили про те, чому за 10 років її так і не ратифікували в Україні.

Читайте також: Про домашнє насильство — радіоміст Вінниця-Житомир у проєкті Українського радіо «Вся країна»

«Навколо цього документу існує чимало міфів і маніпуляцій які й підносять Стамбульську конвенцію як не потрібне і зайве  для українського суспільства, — зазначає редакторка Українського радіо Вінниці Юлія Шипунова. — Я можу посилатись на раду церков, її цитують і депутати в Парламенті. В ефірі ми говорили про основні меседжі Стамбульської конвенції і з’ясовували як вона стосується кожного з нас».

Півтора року тому, 5 червня 2020 року, президент України Володимир Зеленський пообіцяв винести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції. Проте цього не сталося. 

Читайте також: «Ринок землі» — міжрегіональний радіоефір Суспільного у Вінниці, Одесі й Черкасах

Чому ж так важливо ратифікувати Стамбульську конвенцію в Україні та як вона може змінити підхід до розв’язання проблеми домашнього насильства, розповідала гостя студії голова громадської організації «ВІСЬ» Світлана Дубина. Світлана була однією з ініціаторок подання електронної петиції щодо Стамбульської конвенції на розгляд президенту України. 

«Основна цінність Стамбульської конвенції це забезпечення прав людини, в цьому випадку жінок. Україна входила в робочу групу з написання Стамбульської конвенції, — розповідає  голова громадської організації «ВІСЬ» Світлана Дубина. — Це міжнародний документ який чітко регулює дії, інструменти, заходи, які б запобігали насильству стосовно жінок насамперед. В той же час у конвенції є дуже чітке визначення протидії дискримінації за різними ознаками. Тобто всі особи, які потерпають від насильства  можуть і, у  тих країнах де ратифіковано, є під захистом цієї конвенції».

Чому насильство є наслідком гендерних стереотипів, чому родинне місце ліпше за центри надання допомоги, які є інструменти громадського впливу на процес ратифікації конвенції і в чому полягає робота всього суспільства щодо протидії насильства — слухайте у програмі «З перших уст». Відеозапис розмови шукайте на ютуб-сторінці Суспільне Вінниці.

Слухати ефір Українського радіо Вінниці можна й онлайн на сайті філії.

Нагадаємо, Сьогодні Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни.  Українське радіо Вінниця має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00.  

Слухайте нас у Вінниці на 88,6 FM,  у Ободівці на 105,1 FM, Гайсині — 102,5 FM, Іллінцях — 107,5 FM, Крижополі — 106,7 FM, Могилеві-Подільському — 104,2 FM, Мурованих Курилівцях — 106,1 FM, Немирові — 102,0 FM, Тульчині — 105,5 FM, Чернівцях — 102,4 FM, Чечельнику — 107,5 FM , Ямполі — 101,8 FM або онлайн на сайті UA: ВІННИЦЯ.