День Соборності на UA: ВІННИЦЯ

День Соборності на UA: ВІННИЦЯ

22 січ. 2019

«Ми єдині» — таким гаслом об’єднано ролики, що транслювалися на платформах телебачення, радіо та в соціальних мережах UA: ВІННИЦЯ до 100-річчя підписання Акту Злуки та Дня Соборності України. Каманда Вінницької філії Суспільного запросила взяти участь у зйомках українців родом із Донбасу, Закарпаття, Полісся, Подніпров’я: освітянку, літературознавця, митців і волонтера.  Всі вони сьогодні живуть у Вінниці.

Що для городян означають червоні дати календаря? Вихідний, пам’ять про певні події, чи усвідомлення своєї дотичності до історії? На ці питання шукала відповідь творча група Суспільного.

«Ми хотіли почути думки людей про соборність та єдність України, зрозуміти, що нас об’єднує. Можливо, ще раз підтвердити думку, що історія України пишеться кожним із нас, і те, що відбувається зараз - так само важливе, як те, що відбулось 100 років тому», - каже продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський.

Олена Тараненко, завідувачка кафедри журналістики ДонНУ розказує: «Тепер ми кожне свято відчуваємо через досвід, ми змінилися.  Сьогодні маємо велику честь, великий обов’язок і велике право відчути себе єдиними, не дозволити нас розділити».

Літературознавець Олександр Вешелені впевнений, що мрія про єдину Україну сьогодні є реальністю. «100 років Акту Злуки це 100 років великої історії, і великого сьогодення», - каже він.

Також 22 січня в ефірі UA: ВІННИЦЯ транслювалися тематичні радіо і телепрограми.  У вечірньому ефірі Українського радіо Вінниця говорили про те в якому аспекті  доцільніше розглядати соборність: у суспільному, чи територіальному? Для розмови у студію запросили політологиню, завідувачку кафедри політології та державного управління ДонНу Олену Чальцеву. А у телевізійному проекті "Тема дня" йшлося про особливості Акту Злуки УНР та ЗУНР і роль Вінниці у цій історичні події. Гостем телевізійної студії став Анатолій Лисий - завідувач кафедри суспільно-гуманітарних дисциплін Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу.