«Радіо — це магія звуку, а родзинка кожного журналіста в його особистому професійному стилі» — Ольга Зайцева

«Радіо — це магія звуку, а родзинка кожного журналіста в його особистому професійному стилі» — Ольга Зайцева

11 чер. 2021

Ольга Зайцева прийшла на радіо у 2007 році. «Для початку почитаєш "Історію дня"», — сказав їй тоді головний редактор Володимир Данильчук. Було трохи страшно і бентежно, бо «радіо — це магія звуку, а родзинка кожного журналіста в його особистому професійному стилі». Тепер вона має свій стиль. На UA: Українське радіо Вінниця Ольга працює з усіма темами, хоча найближча, мабуть, таки культура і екологія. У арсеналі — збірка поезій і активна громадянська позиція. А ще виховує донечку — прикладом любові до українства і України у всьому: батьківських традиціях, хороших книжках та прагненні до творення і збереження довкілля.

Олю, а чого зараз боїшся у роботі?

Найнебезпечніша робоча ситуація — це коли у відрядженні раптово страйкує диктофон і на телефоні 1% заряду. Все інше вирішується, навіть, коли гість спізнюється на половину прямого ефіру, або коли прямий ефір виникає нізвідки за 15 хвилин до початку.

Які респонденти тобі найбільше запам’ятались за останні пів року?

Малий театр з їхньою виставою інклюзивного спрямування, бабуся-блогерка Ніна Колодніцька, екофермерка Анна Нечепорук,  яка з чоловіком переїхала з Вінниці в село з шістьма хатами й тепер мають ферму, 9 корів і вирощують телят, варять сир.

Крім прямих ефірів програми «Віч-на-віч», авторських проєктів, ти часто робиш тематичні міжпрограмки. В чому особливість роботи у такому форматі?

Пам’ятаю, в одній з програм, торкнувшись історії Вінницького обласного музично-драматичного драматичного театру ім. Садовського, я була вражена маловідомими фактами про виступи на вінницькій сцені знаних на той час особистостей. У маленькій, провінційній Вінниці – зірки імперського масштабу. Захотілося дізнатися більше, так з’явився проєкт до Всесвітнього дня театру. Ще були міжрегіональні ролики «Читай Лесю», їх не тільки чула, а й бачила вся Україна. Люблю міжпрограмки, бо це можливість переключитися на новий формат — концентрований, як свіжовичавлений яблучний сік.

Тебе впізнають, можеш згадати особливі зустрічі зі слухачами?

Найкращі зустрічі зі слухачами, це коли в батьків у селі приходиш у магазин по хліб, або виходиш на город, а тобі зі всіх кінців: «А ми тебе сьогодні чули! А ми тебе завжди слухаємо!».

Такі зустрічі додають сил. Чим ще відновлюєш свої ресурси?

З ресурсами нині складно. Бо час летить невпинно і це не завжди позитив. Часто психіка не хоче сприймати такий шалений темп і місцями робить людині «ступор». Мені може зробити в прямому ефірі… отоді вмикається адреналін і десь з’являється ресурс (ред.-усміхається). А якщо серйозно — все банально: трохи усамітнення і природа. От зараз я пишу це, сидячи на перевернутому велосипеді посеред випасу. У верболозі співають солов’ї, кує зозуля, пахне травою і струмочком. Бути з природою — це можливість приймати себе, ні з ким не порівнюючи, не програвати і не вигравати. Просто бути тут і тепер… А ще я люблю сайти будматеріалів, знаю відмінності, плюси та мінуси покриттів для даху, підлоги, матеріалів для будівництва й оздоблення. Не знаю, чому так — мене це заспокоює.

Богдана маму копіює?

— Меншою любила таскати мій диктофон і «брати інтерв’ю». Питання часом збивали з пантелику. Було її роки три, і от вона бере диктофон, підходить до тата по інтерв’ю і запитує: «Що ви робите для того, щоб зберегти цю планету?». Нам відняло мову.

Чого не знають слухачі про Ольгу Зайцеву?

— Насправді я відкрита книга, навіть більше, ніж треба було б (ред.-усміхається). Може, не знають, що я дуже ніяково почуваюся в незнайомих компаніях, хоч так і не скажеш з вигляду.

Яким буде радіо через 10 років?

— Людяним і трішки магічним.

 

Слухайте нас в ефірі UA: Українське радіо Вінниця або дивіться на ютуб-каналі Суспільне Вінниця.

Нагадаємо, Сьогодні UA: Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни.  UA: Українське радіо Вінниця має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00.  

Читайте також: Чому горять офісні центри й готелі — радіоміст між Вінницею та Одесою в ефірі проєкту «Вся країна»

Шукайте нас у Вінниці на 88,6 FM,  у Ободівці на 105,1 FM, Гайсині — 102,5 FM, Іллінцях — 107,5 FM, Крижополі — 106,7 FM, Могилеві-Подільському — 104,2 FM, Мурованих Курилівцях — 106,1 FM, Немирові — 102,0 FM, Тульчині — 105,5 FM, Чернівцях — 102,4 FM, Чечельнику — 107,5 FM , Ямполі — 101,8 FM або онлайн на сайті UA: ВІННИЦЯ.